Wat is factoring?

Factoring is een vorm van debiteurenfinanciering. U verkoopt uw openstaande facturen aan Payfix, waarna wij het factuurbedrag direct overmaken naar uw rekening. Hierdoor omzeilt u lange betaaltermijnen van debiteuren waardoor factoring zeer geschikt is voor groeiende organisaties met behoefte aan meer werkkapitaal. 

Het biedt ondernemers de zekerheid om continu over voldoende cashflow te beschikken. Het is een zakelijke financieringsvorm die al eeuwen bestaat. Het is in de Verenigde Staten en Engeland zelfs dé manier om de cashflow positief te houden. In Nederland wordt factoring ook steeds populairder. 

Doordat je facturen direct worden uitbetaald, beschik je altijd over voldoende werkkapitaal. Handig als je seizoensinvloeden moet opvangen, wilt groeien of investeringen wilt doen.

Factoring is bijzonder geschikt als financieringsvorm voor kleinere ondernemingen (mkb, zzp, eenmanszaak, etc) die vaak nul op het rekest krijgen wanneer ze bij een bank aankloppen voor een lening of krediet. Bij factoring komt er geen bank aan te pas. Dus ook geen lange lijst met vereisten waaraan je moet voldoen. Je ontvangt snel en veilig je factuurbedrag als voorschot op je rekening. Vaak al binnen 24 uur. 

De werkwijze is simpel. Payfix zal jouw factuur uitbetalen waarna de klant vervolgens Payfix betaald.  De factuur kan je uploaden of naar ons mailen.  De enige wijziging die je aanbrengt is het rekeningnummer. Wij betalen jouw factuur vaak al binnen 24 uur uit, ongeacht de betalingstermijn van je klant. De administratieve afhandeling van de factuur wordt over genomen door Payfix. Op het moment dat de betaling van je klant niet binnen de betalingstermijn binnenkomt voeren wij het debiteurenbeheer uit. Dit scheelt je een hoop tijd en kan je ook een hoop stress besparen.

Wat betekent factoring?

Factoring betekent dat jouw facturen direct uitbetaald worden, ongeacht de betalingstermijn van je opdrachtgever(s). Payfix betaalt niet alleen direct je facturen uit, maar neemt daarnaast het debiteurenbeheer over en verzekerd het faillissementsrisico. Dit biedt je, als ondernemer, meer vrijheid om je te richten op het ondernemen zelf en geeft zekerheid. In de regel is factoring snel geregeld. Waar je bij het afsluiten van een rekening courant of banklening rekening moet houden met een doorlooptijd van enkele weken is factoring binnen enkele dagen geregeld.

Wat kost factoring?

Een veelgestelde vraag is ”wat kost factoring?”. Echter is hier geen concreet antwoord op te geven. Wel kunnen wij je vertellen hoe de prijs wordt berekend, want de kosten van factoring worden gebaseerd op een percentage van het factuurbedrag. Dit percentage wordt de factor fee genoemd. Wil je meer informatie over factoring of de kosten? Vraag dan een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de factor fee, namelijk de volgende factoren:

  1. Afgesproken betalingstermijn.
  2. Het percentage wat je direct uitbetaald wilt hebben.
  3. De verwachtte omzet/factuurbedragen die je onder wilt brengen bij een factoringbedrijf.

Is het geschikt voor mijn onderneming?

Wil je weten of factoring geschikt is voor jouw bedrijf? Doe de QuickScan en ontdek binnen 2 minuten vrijblijvend wat jouw mogelijkheden zijn.