fbpx

Minder geld in de kerstvakantie?

Vijf tips om je cashflow op peil te houden tijdens de dure decemberdagen!

Veel mensen kijken er naar uit: de kerstvakantie. Een heerlijk moment om er even tussenuit te gaan, te genieten van welverdiende rust of gezellig samen te zijn met familie. Cadeaus en lekker eten horen daarbij, en dat mag best wat kosten. Ben je ZZP’er of ondernemer in het MKB? Dan denk je daar wellicht anders over. Er is een grote kans dat jij – juist in deze dure decembermaand – langer moet wachten tot je facturen betaald zijn. Hoe zorg je dan toch voor voldoende cashflow? Hieronder vijf handige tips.

Bouw vakantiegeld op

Lekker eten tijdens de feestdagen, cadeautjes onder de boom, misschien een paar dagen weg: in december heb je doorgaans meer uitgaven dan normaal. Wees daarop voorbereid. Net als iemand die in loondienst werkt, kun je elke maand een bedrag opzij zetten voor de vakantie. Zo bouw je een buffer op en ga je onbezorgd de vakantie tegemoet!

Maak je financiële situatie inzichtelijk

Niets is zo vervelend als onaangename verrassingen. Zeker op financieel gebied. De eerste stap in het op peil houden van je cashflow, is inzicht creëren in je financiën. Hoeveel komt er binnen? Wat gaat er uit? Dreigt het krap te worden, dan kun je nog maatregelen nemen. Vraag bijvoorbeeld aan je leveranciers of je eenmalig wat later kunt betalen.

Verhoog je (uur)tarief

Als ZZP’er of MKB’er is het goed om jaarlijks je (uur)tarief tegen het licht te houden en daarbij te overwegen: sluit het nog aan bij je kwaliteit en vakmanschap? Staat het tarief nog in verhouding met je kosten, die al dan niet stijgen door de inflatie? Kan een hoger tarief bijdragen aan het opbouwen van een financiële buffer? Besluit je om je tarief te verhogen, dan is het nieuwe jaar daar een prima moment voor. Zorg er wel voor dat je de tariefverhoging tijdig, helder en zo veel mogelijk persoonlijk communiceert.

Vraag een lening aan

Ziet het ernaar uit dat het financieel gezien lastig wordt in de kerstvakantie? Dan kun je daar nu alvast op inspelen. Zo kun je bij je bank een krediet aanvragen. Let er bij het aangaan van een krediet goed op aan welke voorwaarden je moet voldoen. Heb je al een lening? Dan kun je opschorting van aflossing aanvragen.

Factoring: je geld direct beschikbaar

Geld lenen bij de bank kost geld. Bovendien heb je een goed onderbouwd plan nodig. En zelfs dan kom je als kleine ondernemer niet altijd in aanmerking voor een lening. Een snellere en goedkopere manier om snel over je geld te beschikken, is factoring. Bij factoring neemt een factoringbedrijf het innen van je facturen en het debiteurenbeheer uit handen. Jij krijgt je facturen binnen een korte termijn betaald via het factoringbedrijf.

PayFix, de nieuwste vorm van factoring

Klinkt factoring aantrekkelijk, maar wil je er alleen tijdens vakanties gebruik van maken? Dat kan. Er zijn de laatste jaren meerdere factoringmaatschappijen opgestaan waarbij je zelf bepaalt hoeveel en welke facturen je laat voorfinancieren. De nieuwste vorm van factoring vind je bij PayFix. Als factoringmaatschappij speciaal voor ZZP’ers en MKB’ers bieden we jou een snelle en eenvoudige manier van factoring. Je beschikt al binnen één uur over je geld, zonder aan strenge voorwaarden of verplichtingen te voldoen!

Kerst vieren zonder zorgen

Laat je je facturen voorfinancieren door PayFix? Dan hoef je je ook geen zorgen meer te maken over debiteurenbeheer. Jij krijgt immers direct betaald en PayFix ontvangt het geld van je opdrachtgever. Wat ook prettig is: PayFix checkt de kredietwaardigheid van (nieuwe) opdrachtgevers én je facturen zijn verzekerd tegen afnemers die niet kunnen betalen. En dat allemaal tegen een lage factorfee.

Wij wensen je een zorgeloze Kerst!

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.