fbpx

Graydon: “Grote bedrijven betalen MKB steeds later, ondanks nieuwe wet”

Het Nederlandse bedrijfsleven voldoet facturen steeds sneller, alleen grote bedrijven betalen facturen van het MKB langzamer. Dat blijkt uit de jongste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. De ‘Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen’ heeft hiermee niet het gewenste effect bereikt.

Gemiddelde betaaltermijn nu 39,9 dagen

Sinds 2012 zien we een verbetering in het betaalgedrag van de BV Nederland. Zes jaar geleden werden facturen betaald in gemiddeld 44,4 dagen. Vandaag de dag ligt de gemiddelde betaaltermijn op 39,9 dagen. Facturen in de horeca worden met 39,5 dagen momenteel het snelst voldaan. Met 45 dagen betaalt de transport en logistiek het langzaamst. Provinciaal gezien worden facturen in Zeeland het snelst betaald, namelijk na gemiddeld 39,7 dagen. Flevoland is het traagst, met een betaaltermijn van gemiddeld 42,4 dagen. Bekijk hier het hele onderzoeksrapport.

Betaaltermijn aan het MKB toegenomen

Ondanks de verbetering gaat het dus nog niet goed met de betalingen van grote bedrijven aan het MKB. Sinds de invoering van de ‘Wet uiterste betaaltermijn van zestig dagen voor grote ondernemingen’ is de betaaltermijn aan het MKB met enkele dagen toegenomen, zo constateert Graydon. “De wet is ingesteld als stimulans om ervoor te zorgen dat het MKB sneller over liquide middelen kan beschikken”, legt Maurice van Weerdenburg van Graydon uit. “Het lijkt erop dat grote bedrijven de maximale wettelijke betaaltermijn zijn gaan gebruiken als richtlijn om het betaalgedrag richting kleinere bedrijven juist te laten vieren.”

Cashflow verbeteren

De bevindingen van Graydon zijn slecht nieuws voor MKB’ers en ZZP’ers die voor grote bedrijven werken. Als je langer op je geld moet wachten, wordt je cashflow lager. En is het moeilijker om aan je betaalverplichtingen te voldoen, te investeren en/of arbeidsplaatsen te creëren. Gelukkig is er ook goed nieuws. Er zijn verschillende alternatieve financieringsvormen voor MKB’ers en ZZP’ers die hun cashflow willen verbeteren. Een snelle, eenvoudige en betrouwbare financieringsvorm is PayFixen: een nieuwe vorm van factoring, speciaal voor MKB en ZZP.

Factoring voor MKB

PayFixen is het voorfinancieren van facturen, maar dan zonder ingewikkelde regels en strenge voorschriften. Bij PayFix bepaal je zelf welke facturen je laat voorfinancieren. Werk je bijvoorbeeld voor kleine en grote bedrijven? Dan kun je ervoor kiezen om alleen de facturen aan grote bedrijven bij ons onder te brengen. Wij betalen deze facturen binnen één uur aan je uit. De verdere afhandeling van de facturen regelen wij. En dat allemaal tegen een aantrekkelijke factorfee. Je moet er immers wel genoeg aan overhouden!

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.