fbpx

“Dit jaar helpen we nog meer ZZP’ers en MKB’ers aan een betere financiële situatie.”

“We hebben factoring stevig op de kaart gezet. Daarbij hebben we veel ZZP’ers en MKB’ers geholpen aan meer cashflow. En daarmee aan financiële rust, zekerheid en mogelijkheden om te investeren. Die lijn zetten we dit jaar door. Samen met bestaande en nieuwe klanten maken we er een mooi 2019 van!” Het zijn de woorden van CEO Tony Campbell van PayFix. Met hem blikken we terug op 2018 en kijken we alvast vooruit op dit jaar.

Jaar van groei
“Economisch gezien was 2018 een jaar van groei”, zegt Tony. “De cijfers die bedrijfsinformatiespecialist Graydon hierover publiceerde, liegen er niet om. In het derde kwartaal van 2018 lag de bedrijvigheid in Nederland 26,1 procent hoger dan het derde kwartaal van het jaar daarvoor. De bedrijfspopulatie groeide in het derde kwartaal met 33.983 bedrijven. Vooral in de sectoren zakelijke dienstverlening, bouwnijverheid en gezondheids- en welzijnszorg kwamen er veel bedrijven bij. Ook veel bedrijven maakten zelf groei door. Een groot deel van onze klanten zag de orderportefeuille en omzet flink toenemen. Dat geldt ook voor onze eigen portefeuille: die is verviervoudigd!”

Lange betalingstermijnen
Graydon publiceert ook cijfers over het betalingsgedrag van bedrijven in Nederland. In 2018 moesten bedrijven gemiddeld 40,6 dagen op hun betaling wachten, zo blijkt uit de laatste cijfers van dat jaar. Bedrijven in de sectoren transport & logistiek (44,1 dagen), onderwijs (42,8 dagen) en water- en afvalverwerking (42,7 dagen) moesten het langst wachten. “Dit is precies waar bij veel bedrijven de schoen wringt”, zegt Tony. “Door de aantrekkende economie krijgen ondernemers meer werk. Daardoor willen of moeten ze investeren. Bijvoorbeeld in mensen, materieel of extra bedrijfsruimte. Voor zulke investeringen is extra cashflow nodig. En die is er vaak niet. Dit heeft in veel gevallen te maken met slecht betalende debiteuren.”

Factoring voor ZZP en MKB
Ondernemers die ondanks een lage cashflow toch willen groeien, moeten op een andere manier aan geld komen. De meest voor de hand liggende manier is een banklening. Voor kleine ondernemers, zoals ZZP’ers en kleine MKB’ers, is dit niet zo simpel. Zij moeten aan strenge voorwaarden voldoen of krijgen zelfs een afwijzing. Een toenemend aantal ondernemers gaat daarom op zoek naar alternatieve financieringsvormen. Daarbij valt de keuze steeds vaker op factoring. Hierbij betaalt de factoringmaatschappij de factuur van de ondernemer. Ook handelt de factoringmaatschappij de factuur verder af met de klant van de ondernemer.

Voordelen van factoring
“Factoring wordt steeds bekender en steeds meer geaccepteerd”, beaamt Tony. “In het verleden werden factoringmaatschappijen nog wel eens gezien als incassobureau. Tegenwoordig zien zowel ondernemers als hun debiteuren de voordelen in van factoring. Voor de ondernemer is factoring een laagdrempelige manier om snel over zijn geld te beschikken. Voor de debiteur is het prettig dat de facturatie professioneel en duidelijk wordt afgehandeld. Het gebeurt ook steeds vaker dat de debiteur voor factoring kiest. Denk aan een aannemer die aan zijn ZZP’ers vraagt om via een factoringmaatschappij te factureren. Hij krijgt zijn facturen dan heel overzichtelijk van één partij. Bovendien worden deze facturen dan voor hem voorgefinancierd, wat tijdelijk extra financiële lucht geeft.”

Snel, persoonlijk en verzekerd van betaling
Het moge duidelijk zijn: factoring staat stevig op de kaart. PayFix heeft daar flink aan bijgedragen, vooral wat factoring voor ZZP’ers en MKB’ers betreft. Tony licht toe: “Met slimme software hebben we het factoringproces een stuk sneller en eenvoudiger gemaakt. De ondernemer hoeft alleen maar zijn factuur bij ons in te dienen. Hij heeft dan binnen een uur zijn geld.” Tegenover dat geautomatiseerde proces staat de persoonlijke begeleiding van PayFix. Ondernemers kunnen voor al hun vragen bij Tony en zijn team terecht: “Wij staan achter onze klanten en helpen hen graag succesvol te zijn. Zij kunnen ons altijd bellen voor advies.” Iets wat veel ZZP’ers en MKB’ers fijn vinden, is dat hun factuur verzekerd is tegen eventueel faillissement van de debiteur. Tony: “Toen in oktober vorig jaar het Slotervaart ziekenhuis failliet ging, bleek eens te meer hoe prettig die verzekering is. Terwijl veel andere ZZP’ers naar hun geld konden fluiten, kregen ‘onze’ ZZP’ers gewoon betaald.”

Meer samenwerken
Met de verviervoudiging van de orderportefeuille sloot PayFix 2018 meer dan succesvol af. Wat zijn Tony’s plannen voor 2019? “We zetten de positieve lijn voort. Dit jaar helpen we nog meer ZZP’ers en MKB’ers aan een betere financiële situatie. Waar mogelijk werken we daarvoor samen met partners. Vorig jaar gingen we een partnerschap aan met onder meer ZZPedia, een online platform waar ZZP’ers terechtkunnen voor opdrachten, advies en aantrekkelijke deals met leveranciers. Met dit partnerschap bieden we ZZPedia de mogelijkheid om ZZP’ers te ontzorgen op financieel gebied. Tegelijkertijd is ZZPedia interessant voor onze klanten. In 2019 hopen we meer van dit soort samenwerkingen aan te gaan, zodat we nog meer voor onze klanten kunnen betekenen.”

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.