fbpx

Administratie bij factoring, hoe werkt dat?

Factoring is een populaire financieringsmethode, waarbij je snel en relatief simpel over je geld beschikt. Maar hoe zit het eigenlijk met de verwerking van factoring in je administratie? Gaat dat ook snel en simpel? Of kost het veel tijd, moeite en papierwerk?

Factoring boeken: best eenvoudig

Factoring in je boekhouding verwerken is best eenvoudig. Net als bij andere dienstverleners en afnemers heb je te maken met kosten en opbrengsten, die je op de balans onder crediteuren en debiteuren boekt. We zetten het hieronder voor je op een rijtje.

Wat houdt factoring in?

Laten we bij het begin beginnen. Bij factoring laat je je facturen voorfinancieren door een factoringmaatschappij. Met andere woorden: jij verkoopt je facturen aan de factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt deze facturen aan jou uit, minus een klein percentage aan kosten. Vervolgens zorgt de factoringmaatschappij voor de verdere afhandeling van de factuur bij de klant. Het voordeel van factoring is dat je niet hoeft te wachten tot de klant betaalt. Je geld staat snel op je rekening, wat goed is voor je cashflow.

Hoe factoring boeken?

Hoe zet je die kosten en inkomsten nu op de balans? Eerst dien je je factuur in bij de factoringmaatschappij. Vervolgens ontvang je van de factoringmaatschappij een inkoopnota met de kosten. Die kosten boek je weg onder ‘crediteuren’. De betaling die de factoringmaatschappij aan jou doet, boek je af onder ‘debiteuren’. Omdat je een klein percentage op het te ontvangen factuurbedrag inlevert, blijft er onderaan de streep een klein bedrag openstaan aan de debiteurenkant. Deze openstaande post komt overeen met de kosten die je onder ‘crediteuren’ hebt geboekt. Die kosten kun je tegen elkaar wegboeken. Simpel toch?

Factoring voor ZZP en MKB

Of je je administratie nu uitbesteedt of zelf verwerkt, als ZZP’er of MKB’er houd je je financiën het liefst zo snel en eenvoudig mogelijk op orde. Zo kun jij je tijd, aandacht en investeringen zo veel mogelijk richten op je werkzaamheden. Bij PayFix begrijpen we dat. Als factoringmaatschappij speciaal voor ZZP’ers en MKB’ers bieden wij factoringdiensten zonder ingewikkelde procedures of strenge voorwaarden. Met ons slimme softwaresysteem kunnen we jouw facturen al binnen een uur betalen!

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.