Factoring is een populaire financieringsmethode, waarbij je snel en relatief simpel over je geld beschikt. Maar hoe zit het eigenlijk met de verwerking van factoring in je administratie? Gaat dat ook snel en simpel? Of kost het veel tijd, moeite en papierwerk?
Factoring boeken: best eenvoudig
Factoring in je boekhouding verwerken is best eenvoudig. Net als bij andere dienstverleners en afnemers heb je te maken met kosten en opbrengsten, die je op de balans onder crediteuren en debiteuren boekt. We zetten het hieronder voor je op een rijtje.
Wat houdt factoring in?
Laten we bij het begin beginnen. Bij factoring laat je je facturen voorfinancieren door een factoringmaatschappij. Met andere woorden: jij verkoopt je facturen aan de factoringmaatschappij. De factoringmaatschappij betaalt deze facturen aan jou uit, minus een klein percentage aan kosten. Vervolgens zorgt de factoringmaatschappij voor de verdere afhandeling van de factuur bij de klant. Het voordeel van factoring is dat je niet hoeft te wachten tot de klant betaalt. Je geld staat snel op je rekening, wat goed is voor je cashflow.
Hoe factoring boeken?
Hoe zet je die kosten en inkomsten nu op de balans? Eerst dien je je factuur in bij de factoringmaatschappij. Vervolgens ontvang je van de factoringmaatschappij een inkoopnota met de kosten. Die kosten boek je weg onder