fbpx

Zes veel gestelde vragen over reverse factoring

Je hoort er de laatste tijd steeds meer over: reverse factoring, oftewel factoring van je inkoop. Maar wat houdt deze vorm van factoring precies in? Wie kan er gebruik van maken? En wanneer is reverse factoring interessant? Met dit artikel introduceren we je in de wereld van reverse factoring. Onderstaand vind je de antwoorden op zes veel gestelde vragen.

1. Wat is reverse factoring?

Reverse factoring is een vorm van factoring, waarbij niet je verkoop- maar je inkoopfacturen voorgefinancierd worden. Bij reverse factoring wordt je leverancier klant bij de factoringmaatschappij. Je leverancier dient zijn factuur – jouw inkoopfactuur – in bij de factormaatschappij en krijgt deze factuur op korte termijn betaald. Jij, als afnemer, ontvangt de factuur via de factormaatschappij. Je betaalt deze factuur binnen de afgesproken betalingstermijn.

2. Voor wie is reverse factoring?

Reverse factoring is er voor elk bedrijf, maar wordt steeds populairder onder kleinere MKB-bedrijven en ZZP’ers. Vergeleken met grote, kredietwaardige multinationals komen kleine ondernemers moeilijker aan een lening om hun inkoop te financieren. Banken die hen wel een lening verschaffen, financieren vaak niet meer dan 50% van de inkoop. Reverse factoring is voor MKB’ers en ZZP’ers een interessant alternatief: ze komen eerder in aanmerking voor inkoopfinanciering én krijgen een hoger percentage gefinancierd.

3. Wanneer is reverse factoring interessant?

Het nadeel bij inkoop is dat je, als afnemer, het inkoopbedrag moet voorschieten. Soms moet je zelfs eerst een aanbetaling doen. En je ontvangt je geld pas als je de ingekochte producten of diensten weer verkocht hebt. Daar gaan soms maanden overheen. Het is dan prettig als je de betaling van de inkoop in eerste instantie uit handen kunt geven. Via reverse factoring dus. De factoringmaatschappij rekent netjes en op tijd af met jouw leverancier en jij hebt – afhankelijk van de afgesproken termijn – een of meerdere maanden de tijd om de factoringmaatschappij terug te betalen.

4. Wat zijn de voordelen van reverse factoring?

Zowel de leverancier als de afnemer ondervindt voordelen van reverse factoring. De leverancier, die zijn factuur bij de factoringmaatschappij indient, beschikt snel over zijn geld. Hierdoor verbetert zijn cashflow en heeft hij meer ruimte om te investeren. Als afnemer maak je ook meer werkkapitaal vrij, doordat je facturen voorgefinancierd worden. En de ruimere betalingstermijn geeft meer flexibiliteit en lucht: je hoeft immers pas te betalen als (een deel van) de ingekochte producten of diensten alweer verkocht is. Reverse factoring biedt bovendien duidelijkheid voor beide partijen, waardoor de relatie verbetert.

5. Wat kost reverse factoring?

Net als bij factoring rekent de factoringmaatschappij een fee voor het uit handen nemen van de facturen. Gemiddeld bedraagt de fee tussen de 1% en 3% van het factuurbedrag. Een leverancier zal bereid zijn deze fee te betalen, omdat hij vrijwel direct zijn geld ontvangt. Wil je je leverancier niet met deze kosten belasten? Dan kun je ervoor kiezen de factorfee zelf te betalen. Zelfs dat kan financieel interessant zijn. Hoe? Bij snelle betaling geven sommige leveranciers korting. Is die korting hoger dan de factorfee die je betaalt, bijvoorbeeld 10%, dan houd je onder aan de streep meer over.

6. Kan ik bij PayFix terecht voor reverse factoring?

Ja, ook PayFix biedt reverse factoring. Je regelt dit als volgt:

  • Je maakt, samen met je leverancier, een afspraak bij PayFix. Tijdens die afspraak nemen we de mogelijkheden door en maken we afspraken over de betaling. Is alles duidelijk? Dan kunnen we beginnen met PayFixen.
  • Je leverancier stuurt zijn factuur, jouw inkoopfactuur, naar PayFix. Hij ontvangt 90% van de factuur binnen een uur.
  • Jij betaalt de factuur van jouw leverancier aan PayFix binnen de afgesproken termijn tussen jou en PayFix.
  • Heeft PayFix jouw betaling ontvangen? Dan betaalt PayFix de rest van het factuurbedrag aan de leverancier.

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.