fbpx

Welke vorm van factoring past bij jou?

Heb je te maken met (te) laat betalende debiteuren? Wil je de cashflow van je onderneming verbeteren? Of gewoon sneller over je geld beschikken? Dan kun je je facturen laten voorfinancieren via factoring. Daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten factoring. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een aantal varianten van factoring voor je op een rijtje gezet.

Wat is factoring?

Bij factoring laat je een of meerdere facturen voorfinancieren door een factoringmaatschappij. Je verkoopt als het ware je factuur aan de factoringmaatschappij en krijgt dus ook door de factoringmaatschappij betaald. De factoringmaatschappij neemt de afhandeling van de factuur bij de klant en eventueel ook het betalingsrisico van jou over. De kosten die je voor factoring betaalt, verschillen per variant en per factoringmaatschappij.

Traditionele factoring

Bij traditionele factoring breng je je volledige debiteurenportefeuille onder bij de factoringmaatschappij. Meestal krijg je tussen de 85 en 90 procent voorgefinancierd. Het resterende deel ontvang je nadat de debiteur aan de factoringmaatschappij heeft betaald. Aanbieders van traditionele factoring bestaan voornamelijk uit banken en dochterondernemingen daarvan. Dit kan betekenen dat er strenge voorwaarden en/of verplichtingen gelden. De kosten bestaan uit rente en een vast bedrag of een percentage van de omzet.

Amerikaanse factoring

Vergeleken met traditionele factoring is Amerikaanse factoring een stuk flexibeler. Bij deze vorm van factoring, die in de Verenigde Staten al heel gebruikelijk is, neemt de factoringmaatschappij alle risico’s van je over. Je ontvangt het gehele bedrag, minus de kosten, in één keer op je rekening. Gaat de debiteur failliet of wil hij niet betalen? Dan krijg je in de meeste gevallen alsnog je geld. Het flexibele aan Amerikaanse factoring is dat je zelf bepaalt welke facturen je laat voorfinancieren. Andersom kan de factoringmaatschappij ervoor kiezen een debiteur niet van je over te nemen. Bijvoorbeeld wanneer deze een te hoog risicoprofiel heeft. De kosten voor Amerikaanse factoring bedragen doorgaans zo’n drie tot zes procent van het financieringsbedrag.

PayFixen

Voortbordurend op de flexibiliteit van Amerikaanse factoring biedt PayFix een nieuwe vorm van factoring, speciaal voor ZZP’ers en MKB’ers: PayFixen. Deze factoringvariant is gebaseerd op slimme software, die een snel en simpel factoringproces mogelijk maakt. Binnen één uur na het indienen van je factuur staat jouw geld al op je rekening, zonder dat je daarbij aan strenge voorwaarden of vervelende verplichtingen moet voldoen. Net als bij Amerikaanse factoring bepaal je bij PayFix zelf welke facturen je onderbrengt en ben je verzekerd tegen afnemers die niet kunnen betalen. Bovendien zijn we persoonlijk. We staan naast jou als ondernemer, bijvoorbeeld door de kredietwaardigheid van (nieuwe) klanten te checken. Daarbij hanteren we een lage factorfee van 0,1 procent per dag. Deze factorfee is gemaximaliseerd, afhankelijk van het risicoprofiel van de debiteur.

Reverse factoring

Bij PayFix kun je ook terecht voor reverse factoring. Dit is een vorm van factoring, waarbij niet je verkoop- maar je inkoopfacturen voorgefinancierd worden. Hierbij wordt je leverancier klant bij ons. Jouw inkoopfactuur wordt dus door de leverancier bij ons ingediend. De leverancier ontvangt zijn geld binnen een uur en jij ontvangt van ons de factuur. Je betaalt deze factuur binnen de afgesproken betalingstermijn. Net als bij factoring rekenen we een factorfee voor het uit handen nemen van de facturen. Deze kosten zijn officieel voor je leverancier, maar je kunt ervoor kiezen deze kosten zelf te betalen.

Waar moet je nog meer op letten bij factoring?

Hopelijk hebben we je wat meer inzicht kunnen bieden in de mogelijkheden op het gebied van factoring. Maar dat is nog niet alles. Ook tussen factoringmaatschappijen onderling zitten veel verschillen. Let bij het aangaan van een overeenkomst daarom altijd op de volgende zaken:

  • Aan welke voorwaarden moet je voldoen?
  • Gelden er bepaalde verplichtingen, bijvoorbeeld het aantal facturen dat je per maand moet onderbrengen?
  • Is de factoringmaatschappij bereid het debiteurenbeheer over te nemen en/of het kredietrisico af te dekken?
  • Hoe gaat de factoringmaatschappij met jouw klanten om?
  • In hoeverre kan de factoringmaatschappij jou adviseren, bijvoorbeeld over de kredietwaardigheid van een bepaalde afnemer?
  • Hoe hoog bedragen de kosten en hoe zijn ze opgebouwd?

Heb je een factoringvariant en -maatschappij gevonden die bij je past? Dan kun je zonder zorgen verder met ondernemen. Vind je het lastig om een keuze te maken? Wij zetten het graag nog een keer persoonlijk voor je op een rij.

 

Onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je aan voor onze maandelijkse nieuwsupdate. Zo blijf je op de hoogte van alle ontwikkelingen op het gebied van Factoring.

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.