Heb je te maken met (te) laat betalende debiteuren? Wil je de cashflow van je onderneming verbeteren? Of gewoon sneller over je geld beschikken? Dan kun je je facturen laten voorfinancieren via factoring. Daarbij heb je de keuze uit verschillende soorten factoring. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Wij hebben een aantal varianten van factoring voor je op een rijtje gezet.
Wat is factoring?
Bij factoring laat je een of meerdere facturen voorfinancieren door een factoringmaatschappij. Je verkoopt als het ware je factuur aan de factoringmaatschappij en krijgt dus ook door de factoringmaatschappij betaald. De factoringmaatschappij neemt de afhandeling van de factuur bij de klant en eventueel ook het betalingsrisico van jou over. De kosten die je voor factoring betaalt, verschillen per variant en per factoringmaatschappij.
Traditionele factoring
Bij traditionele factoring breng je je volledige debiteurenportefeuille onder bij de factoringmaatschappij. Meestal krijg je tussen de 85 en 90 procent voorgefinancierd. Het resterende deel ontvang je nadat de debiteur aan de factoringmaatschappij heeft betaald. Aanbieders van traditionele factoring bestaan voornamelijk uit banken en dochterondernemingen daarvan. Dit kan betekenen dat er strenge voorwaarden en/of verplichtingen gelden. De kosten bestaan uit rente en een vast bedrag of een percentage van de omzet.
Amerikaanse factoring
Vergeleken met traditionele factoring is Amerikaanse factoring een stuk flexibeler. Bij deze vorm van factoring, die in de Verenigde Staten al heel gebruikelijk is, neemt de factoringmaatschappij alle risico