fbpx

Welke financieringsvorm past bij jouw (groeiende) onderneming?

Factoring populair bij startende en groeiende ondernemers

De markt trekt aan, je krijgt meer opdrachten en meer klanten. Niets staat jouw onderneming nog in de weg om flink te groeien. Of toch wel?

Groei financieren

Voor veel MKB’ers en ZZP’ers is het, ondanks een groeiende orderportefeuille, lastig om te investeren in groei. Want terwijl de uitgaven opstapelen, wordt ook het uitstaande debiteurensaldo groter. Het gevolg: te weinig geld in kas en geen verdere investeringsmogelijkheden. Om toch te kunnen groeien, kun je kiezen voor financiering. Maar welke mogelijkheden zijn er? En welke past het beste bij jouw situatie?

Banklening

De meest voor de hand liggende financieringsvorm is een banklening. Je leent geld bij de bank en betaalt aflossing en rente terug. Het nadeel van een banklening is dat je als startende of groeiende onderneming aan strenge voorwaarden moet voldoen. Hierdoor is het soms niet mogelijk of niet aantrekkelijk om deze lening af te sluiten. Zo blijkt uit het onderzoekrapport Financieringsmonitor 2017 van Panteia dat 24% van de kleinbedrijven en 34% van de micro-bedrijven voor een banklening afgewezen worden.

Alternatieve financieringsvormen

Een populair alternatief financieringsmiddel is crowdfunding, waarbij meerdere personen en/of bedrijven jou met kleinere bedragen helpen je doelbedrag te bereiken. Hierbij ben je niet afhankelijk van banken. Vanaf de eerste maand betaal je echter wel rente en aflossing. Verder is je financiering pas rond wanneer je doelbedrag bereikt is. En ga je failliet, dan kan er aanspraak gemaakt worden op je persoonlijk vermogen. Behalve crowdfunding kun je kiezen voor een rekening-courant krediet, leasen of een krediet met aflossingsschema. Bij deze financieringsvormen moet je er rekening mee houden dat je afhankelijk bent van de rente in de kapitaalmarkt.

Factoring als financieringsvorm

Steeds meer startende en groeiende ondernemingen kiezen voor een nog andere financieringsvorm: factoring. De voorwaarden om gebruik te maken van factoring zijn een stuk milder dan de voorwaarden voor een banklening. Bovendien is factoring géén krediet. En omdat factoring gepaard gaat met debiteurenbeheer, zijn de risico’s beheersbaar.

Hoe werkt factoring?

Factoring is een vorm van voorfinanciering, waarbij je je facturen aan de factormaatschappij ‘verkoopt’. De factormaatschappij schiet de facturen aan jou voor en int de facturen bij jouw klanten. Hierdoor hoef je niet meer te wachten op de afgesproken betalingstermijnen met je opdrachtgevers. Je beschikt direct over je geld, waarmee je kunt investeren.

Factoring bij PayFix: betaling binnen één uur

PayFix biedt factoringdiensten speciaal voor MKB’ers en ZZP’ers. Onze slimme software zorgt voor een snel en simpel proces, waarbij je facturen al binnen één uur betaald zijn. En waarbij je klant verzekerd is van een efficiënte, heldere factuurafhandeling. En terwijl wij de facturatie en het debiteurenbeheer op ons nemen, kun jij je volledig richten op je werk en klantrelatie. Gaat je opdrachtgever tussentijds failliet? Dan zijn je facturen verzekerd van betaling.

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.