fbpx

Wat kost factoring?

Factoring is in. Voor een grote groep ZZP’ers en MKB’ers is factoring dé manier om direct over werkkapitaal te beschikken. Dat daar kosten aan verbonden zijn, nemen zij voor lief.

Wat voor kosten gerekend worden en hoe hoog die kosten zijn, verschilt per factormaatschappij. Maar ook jouw flexibiliteit als ondernemer is niet overal hetzelfde. Zo kunnen goedkope factoring oplossingen gepaard gaan met een beperkte flexibiliteit. In dit artikel lees je alles over factoringkosten en wat daar verder bij komt kijken.

Factoring: wie betaalt wat?

Bij factoring besteed je het innen van je facturen uit aan een factormaatschappij. Dat werkt als volgt: na het afronden van een opdracht of levering stuur jij je factuur naar de factormaatschappij. De factormaatschappij betaalt op korte termijn een percentage van die factuur aan jou. Bij PayFix krijg je 90% van je factuur binnen een uur betaald. Het resterende bedrag, minus de kosten, ontvang je zodra de klant het factuurbedrag aan de factormaatschappij heeft overgemaakt.

Kosten voor factoring

Waaruit bestaan die kosten? En hoe hoog zijn ze? Zoals gezegd is dat per factormaatschappij verschillend. In hoofdlijnen kunnen er drie soorten kosten gerekend worden:

  1. Abonnementskosten: een vast bedrag dat je per jaar aan de factormaatschappij overmaakt.
  2. Handlingskosten: een bedrag dat je per factuur betaalt aan de factormaatschappij. Hiermee vergoed je de werkzaamheden die de factormaatschappij jou uit handen genomen heeft.
  3. Rentekosten: een percentage dat je betaalt over het openstaande bedrag, voor de periode dat de factuur openstaat. De hoogte van dit percentage hangt af van de betalingstermijn en het risicoprofiel van de debiteur.
Waar moet je op letten bij factoringkosten?

Zorg ervoor dat je eerst weet wat de kosten zijn bij de factormaatschappij. Op basis daarvan kun je inschatten of factoring interessant is. Dat heeft onder meer te maken met de betalingstermijn van je klanten. Is die twee weken of langer, dan kan factoring interessant zijn. Kijk ook naar de hoogte van je facturen. Stuur je doorgaans kleine facturen, bijvoorbeeld rond de honderd euro, dan is factoring relatief duur. Laat je overigens niet alleen leiden door de kosten. Aan goedkope factoringoplossing kleven soms beperkende voorwaarden. Een factormaatschappij kan je bijvoorbeeld verplichten om al je facturen onder te brengen. Ook kun je niet overal zomaar uitstappen. Let daar goed op!

Betalingstermijn factormaatschappij

Let naast de factoringkosten ook op de betalingstermijn van de factormaatschappij. De gemiddelde betalingstermijn is één tot drie werkdagen. Factureer je aan het einde van de week, dan ontvang je je geld in sommige gevallen dus bijna een week extra. Vandaar dat factoring pas interessant is als de betalingstermijn van de klant twee weken of langer is. Bij PayFix hanteren we een betalingstermijn van één uur. Dankzij onze slimme software is jouw factuur binnen dit uur gecontroleerd en betaald.

Wat levert factoring op?

Het grootste voordeel van factoring is dat je snel over geld beschikt om van te leven en verder mee te ondernemen. Dat is interessant voor startende ondernemers, die tegenwoordig lastig een financiering krijgen, maar ook voor ondernemers die willen groeien. Zij kunnen de cashflow gebruiken om te investeren. Kies je voor factoring bij PayFix, dan kies je voor een nieuwe vorm van factoring met diverse voordelen:

  • Snelle betaling: je beschikt binnen één uur over je geld.
  • Lage factorfee van 0,1% per dag. De factorfee is gemaximaliseerd, afhankelijk van het risicoprofiel van de debiteur.
  • Je bent verzekerd tegen afnemers die niet kunnen betalen.
  • Je behoudt je flexibiliteit als ondernemer. Je bepaalt bv. zelf welke facturen je bij PayFix onderbrengt.
  • Wij checken de kredietwaardigheid van (nieuwe) klanten.
  • Wij zijn persoonlijk. We staan naast jou als ondernemer en willen je helpen succesvol te zijn.
  • Geen zorgen over debiteurenbeheer. Dit nemen wij geheel uit handen.

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.