fbpx

Starter? Vijf tips om de BTW-aangifte de baas te blijven!

Ben je onlangs begonnen met je eigen onderneming? Dan komt er veel op je af. Je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel, verzekeringen afsluiten, acquisitie doen en niet te vergeten: BTW betalen. In de meeste gevallen betaal je elk kwartaal een percentage van je omzet aan de Belastingdienst. Heb je kosten gemaakt? De BTW die je daarover betaald hebt, krijg je van de Belastingdienst terug.

Wees voorbereid op de BTW!

Eind oktober moet je de BTW van het derde kwartaal aangeven en betalen. Zorg dat je vóór de 31e over voldoende geld beschikt en alles geregeld hebt. Ben je te laat, dan kun je een flinke boete van de Belastingdienst verwachten. Wil je weten hoe je de BTW-aangifte de baas blijft? Wij geven je vijf handige tips:

Tip 1: doe altijd aangifte

Het kan zijn dat je als starter nog geen omzet gemaakt hebt. Dat betekent niet dat je onder de BTW-aangifte uit kunt! Als ondernemer ben je verplicht om elke maand, kwartaal of elk jaar aangifte te doen. Wanneer je dit niet doet, ontvang je een fikse boete.

Tip 2: houd zakelijk en privé gescheiden

Dat is natuurlijk lastig. Als ondernemer ben je 24/7 met je bedrijf bezig. Toch is het handig om, in elk geval administratief gezien, zakelijk en privé gescheiden te houden. Met een zakelijke rekening houd je je zakelijke en privé geldstromen gescheiden van elkaar. Dat is een stuk overzichtelijker en het staat ook professioneler. Een zakelijke rekening is overigens geen grote investering. Veel banken hanteren zelfs aantrekkelijke kortingen voor het openen van een zakelijke rekening.

Tip 3: houd je boekhouding op orde

Als ondernemer zal je merken dat de tijd vliegt. Een kwartaal is zo voorbij. Voor je het weet, moet je de BTW-aangifte doen. Het is dan wel zo fijn als je administratie op orde is. Niets is zo vervelend als op het laatste moment te moeten zoeken naar bonnetjes. Start daarom direct met je boekhouding en voorkom BTW-stress.

Tip 4: kleine ondernemer? Profiteer van voordelen!

Voor hele kleine ondernemers maakt de Belastingdienst een uitzondering voor wat betreft de BTW-aangifte. Betaal je in een jaar 1.345 euro of minder aan BTW? Dan kun je ontheffing aanvragen en hoef je geen BTW af te dragen. Betaal je jaarlijks 1.883 euro of minder aan BTW? Dan kom je in aanmerking voor de Kleine Ondernemersregeling (KOR). Je krijgt dan korting op het bedrag dat je aan BTW moet betalen. Let op! Als je gebruikmaakt van de KOR, ben je nog steeds verplicht om BTW-aangifte te doen.

Tip 5: houd je cashflow op peil

Zorg ervoor dat je aan het einde van het kwartaal voldoende geld hebt om de BTW te betalen. Zet de BTW die je ontvangen hebt apart, bijvoorbeeld op je zakelijke spaarrekening. Of houd, op papier of in een Excel-bestand, bij hoeveel BTW je ontvangen hebt. Zo voorkom je dat je het geld al uitgegeven hebt op het moment van de BTW-aangifte. Vind je het lastig om je cashflow op peil te houden, omdat je debiteuren (te) laat betalen? Dan is factoring een goede optie.

Wat is factoring?

Factoring is een slimme manier om je facturen te laten voorfinancieren. Hierbij dien je je facturen in bij een factoringmaatschappij, in plaats van bij de klant. De factoringmaatschappij betaalt de facturen aan jou uit en zorgt voor de verdere afhandeling van de factuur bij de klant. Het voordeel van factoring is dat je niet hoeft te wachten tot de klant betaalt. Je geld staat snel op je rekening, wat goed is voor je cashflow.

PayFix: factoring voor de startende ZZP’er of MKB’er

Heb je interesse in factoring? Kijk dan goed welke factoringmaatschappij bij je past. Let daarbij op de voorwaarden en tarieven. PayFix is een factoringmaatschappij speciaal voor ZZP’ers en MKB’ers. Met slimme software hebben we het factoringproces snel en simpel gemaakt. Geen ingewikkelde procedures of strenge voorwaarden dus, maar direct uitbetaald krijgen tegen een aantrekkelijk tarief. Je beschikt binnen een uur over je geld en betaalt een factorfee van 0,1% per dag. Bovendien behoud je je vrijheid en flexibiliteit als ondernemer. Je bepaalt zelf welke facturen je door ons laat voorfinancieren.

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Payfix | Factoring voor het MKB & ZZP'ers.

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.