Graydon: groei bedrijfsleven heeft geen effect op betaalgedrag

Uit de Kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon blijkt dat de bedrijvigheid in Nederland flink is gestegen. Tegelijkertijd constateert Graydon dat leveranciers nog steeds gemiddeld 40,6 dagen moeten wachten op hun geld, ruim een halve dag langer dan vorig kwartaal. Dat de economie in de lift zit, is niet terug te zien in het betaalbedrag van bedrijven.

Bedrijvigheid stijgt met 26,1%

In het derde kwartaal van 2018 lag de bedrijvigheid in Nederland 26,1 procent hoger dan het derde kwartaal vorig jaar. Het aantal faillissementen daalde met 2,5 procent en er zijn 17,4 procent minder bedrijven opgeheven. Het aantal starters nam toe met 6,3 procent. De bedrijfspopulatie groeide in het derde kwartaal met 33.983 bedrijven. Graydon heeft in het onderzoek gekeken naar netto-groei. Dit is het aantal startende bedrijven minus het aantal opheffingen en faillissementen. De sector met de grootste netto-groei is de zakelijke dienstverlening, gevolgd door de bouwnijverheid en de gezondheids- en welzijnszorg. Op provinciaal niveau laten Noord-Brabant, Limburg en Overijssel de grootste netto-groei zien. Zuid-Holland en Noord-Holland zijn samen goed voor bijna de helft van de netto-groei van de Nederlandse bedrijvigheid.

Opvallende stijging

De positieve ontwikkelingen in de Nederlandse bedrijvigheid betalen zich echter niet uit in korte betalingstermijnen. Uit de laatste Barometer Betaalgedrag van Graydon blijkt dat een leverancier gemiddeld 40,6 dagen op zijn geld moet wachten. Dat is net zo lang als in het derde kwartaal vorig jaar. Daarmee is ook een einde gekomen aan een continue daling sinds 2013. In dat jaar bedroeg de betalingstermijn 44,8 dagen. Vergeleken met het tweede kwartaal van 2018 is de betalingstermijn met 0,7 dag toegenomen.

Ben je geïnteresseerd in factoring?
Plan dan hier een adviesgesprek in.

Andere artikelen

Adviesgesprek aanvragen

Laat vrijblijvend je gegevens achter en we nemen binnen een werkdag contact met je op.